Sunday, 14 September 2014

"Koncept prema kojem sijeda kosa i starost podrazumjevaju određen nivo mudrosti iliti pameti je izgleda smišljen jako davno u društvima koja se nisu značajnije mijenjala za vrijeme jednog prosječnog ljudskog vijeka. Tada je svrha najdulje živućih bila da prenose novim generacijama svo mukotrpno stjecano znanje koje su sakupljale prijašnje generacije. Znači mudrost = prenašanje utvrđene tradicije + osobno iskustvo.

Sada svo znanje čovječanstva stoji na internetu svakome dostupno, civilizacija se mijenja rapidno kao nikada u povijesti, a u takvom okruženju na puno većoj cijeni su inovatori od starih knjiga, traže se novi putevi umjesto utabavanja tradicije. Znači danas to su starci, zastarjele knjige, živući vremeplovi u nekadašnji način mišljenja.

Utrošio sam vrijeme da razmišljam o ovome, jer sam primjetio da u gotovo svim starim ljudima koje srećem primjećujem vrlo malo te legendarne 'mudrosti'. Skoro svi su redom glupi, ograničeni, debelo zaostali u vremenu i za kraj ona najgora karakteristika koja ih sve redom prati - ponosni, neizmjerno ponosni na svoje neznanje i stavove zaostale iz prošlog stoljeća.

Toliko ponosni i uvjereni u zabludu svoje mudrosti da ne osjećaju ni potrebu da provjere svoje stavove na više izvora na netu. Zapravo ponose se time što ne koriste net, kao da ih to magično čini pametnijima. Kao da ono 'znanje' koje su sakupljali desetljećima čitajući dnevni tisak i gledajući televiziju, kao da je to postojano ispiranje mozga dovelo njihov mozak do tog slavnog stanja staračke mudrosti.

U osnovi mudrih staraca pronalazim u jednakim količinama koliko i pametnih ljudi - jako malo. I za kraj evo kicker koji potvrđuju istraživanja, radi kojih radije ne razmišljam o budućnosti ove jadne paradržave.

Glupi starci su uspjeli ispuniti svoju tradicionalnu dužnost i prenijeti svojim unucima svu svoju zaostalost i glupost, tako da sada prvi put u povijesti imamo novu generaciju sa stavovima zaostalijim od njihovih roditelja. Čini se da nema grane misli i djelovanja u kojoj ova država ne nazaduje."

No comments: