Skip to main content

Krvna grupa 0 (prehrana)

izvor: http://djuliman.blogger.ba/arhiva/2008/07/31#1705387

KRVNA GRUPA O
Svaka osoba krvne grupe 0 nosi genetsko pamćenje snage, izdržljivosti, samoprijegora, odvažnosti, intuicije i urođenog optimizma. Prvi ljudi krvne grupe O bili su oličenje oštrine, akcije i jakog osjećaja za samoodržanje. Vjerovali su u sebe, što je dobro, u protivnom nas ne bi bilo. Ako ste krvne grupe O, bilo bi dobro da cijenite to naslijeđe, jer sve ono što vas čini zdravim, što vas nadahnjuje i što vam daje energiju slično je onome što je na isti način djelovalo na vaše davne pretke. Vi ste izdržljivi i snažni, pokreće vas visokokalorična hrana. najbolje reagirate na jaku fizičku aktivnost, ustvari, kad je nemate, postajete deprimirani, malodušni i gojazni. Možda ste naslijedili i poriv za uspjehom, kao i osobine vođe tipične za krvnu grupu 0 - jaka, sigurna, moćna osoba koja puca od zdravlja i optimizma.


Namirnice koje potiču debljanje (nisu dobre za ovu krvnu grupu):
1. pšenični gluten; ometa djelovanje inzulina; usporava metabolizam;
2. kukuruz;                - // -                                                      - // -
3. bubrežasti grah;  usporava sagorjevanje kalorija
4. mornarički grah;            -   //    -
5. leća; narušava pravilno metaboliziranje hrane
6. kupus; narušava hormone štitnjače
7. kelj papučar; narušava hormone štitnjače
8. karfiol/cvjetača;              - // -
9. gorušica;                        - // -

Namirnice koje potiču mršavljenje( dobre  za ovu krvnu grupu):
1. morske alge; sadrže jod, povećavaju stvaranje hormona štitnjače
2. ribe i morski plodovi;  sadrže jod, povećavaju stvaranje hormona štitnjače;
3. jodirana so*;                     - // -                                   - // -
4. jetra;  izvor vitamina B, poboljšava metabolizam;
5. crveno meso; poboljšava metabolizam
6. kelj, špinat, brokula; poboljšava metabolizam.
* bolje je uzimati jod iz izvora poput ribe i morskih plodova i morskih algi, jer natrij može dovesti do visokog krvnog pritiska i zadržavanja tekućine.

jedite nemasnu govedinu, janjetinu, pureće meso, piletinu ili preporučene vrste riba i morskih plodova koliko god puta želite. što vam je posao stresniji ili vježbanje zahtjevnije, to veće količine bjelančevina trebate uzimati. Ipak, nastojte ne pojesti više od 20dkg po obroku jer ni naši preci se nisu prejedali, meso je bilo predragocjeno i preoskudno.

PREHRANA PREMA KRVNOJ GRUPI:
* JAKO DOBRO je hrana koja djeluje kao lijek;
*NEUTRALNO je hrana koja djeluje kao hrana;
* IZBJEGAVAJTE je hrana koja djeluje kao otrov

MESO I PERAD
* JAKO DOBRO: BIZON, DIVLJAČ, GOVEDINA, JANJETINA, JETRA, OVČETINA, SRCE, TELETINA
*NEUTRALNO: fazan, jarebica, kokoš, kunićije meso, patka, piletina, prepelica, purica
* IZBJEGAVAJTE : guska, slanina, svinjetina, šunka

RIBE I MORSKI PLODOVI

* JAKO DOBRO:  bakalar, bjelica, ćepa, gof, haringa, jaglun, jesetra pastruga, jesetra tuponoska, kirnja američka, list, losos, lumbrak, oslić, pastrva, pastrva kalifornijska,podlanica atlantska, skuša, smudut, srdela, strijela, štuka
*NEUTRALNO : bucan slatkovodni, buturac, dagnja, grdobina, hlap, iglokljun, inćun, iverak, jakobska kapica, jastog, jauk, jegulja, kamenica, kirnja, kosirača, kozica, lignja, list grdnoglavi, lubin, ljuskavke, mandaljenača, morski pas, oliga, pastrva morska, patarača, petrovo uho školjka, prnjavica školjka, puž, rak od koće, rak slatkovodni, sklat, strljun, šaran, škamp, ugor, žaba, želva
* IZBJEGAVAJTE : haringa soljena marinirana; hobotnica, dimljeni losos, morska mačka, riblja ikra, rog školjka, som, škaram

MLIJEČNI PROIZVODI I JAJA

* JAKO DOBRO (ni jedan mliječni proizvod nema u ovoj grupi)
*NEUTRALNO : maslac, sirevi: farmer, feta, kozji, mozzarela; sojino mlijeko i sojin sir jer su dobra zamjena za mliječne proizvode.
* IZBJEGAVAJTE : jogurt, sve vrste; kefir, kozje mlijeko, mlaćenica, mlijeko obrano i s 2%masnoće, mlijeko punomasno, sirevi: američki, brie, camembert, casein, cheddar, colby, cottage, edamer, emmenthaler, gouda, gruyere, jarlsburg, monterey jack, munster, neufchatel, parmazan, plavi, provolone, ricotta, vlaknasti; sladoled; sirutka

ULJA I MASTI

* JAKO DOBRO laneno ulje, maslinovo ulje
*NEUTRALNO : riblje ulje (od bakalarove jetre), sezamovo ulje, ulje od uljane repice
* IZBJEGAVAJTE : kikirikijevo ulje, kukuruzno ulje, pamukovo ulje, šafranikino ulje

KOŠTUNJAVO VOĆE I SJEMENKE

*JAKO DOBRO: bučine sjemenke; orasi
*NEUTRALNO: bademi, bademov maslac, kesteni, lješnjaci, orah hikori, australski orah, orah peka, pinjoli, sezamov maslac (tahini), sezamove sjemenke, suncokretov maslac, suncokretove sjemenke
* IZBJEGAVAJTE : brazilski orah, indijski tropsli orah kažuj, kikiriki, kikirikijev maslac, kineski orah liči, makove sjemenke, pistacije.

GRAHORICE I MAHUNARKE

* JAKO DOBRO : crnookica, grah aduke, grah adzuli, grah pinto
*NEUTRALNO : bob, grah bijeli, grah canellini, grah crni, grah crveni, grah crveni sojin, grah lima, grah mahune, grah sjeverni, grašak mahuna i zrno, hikama, slanutak
* IZBJEGAVAJTE: grah bakreni, grah bubrežasti, grah mornarički, leća neoljuštena i oljuštena, tamarinda

GOTOVA JELA OD ŽITARICA

* JAKO DOBRO (nema namirnica)
*NEUTRALNO heljda, indijski ščir, ječam, kamut, pir, prosene pahuljice, rižin namaz, rižine pahuljice
* IZBJEGAVAJTE : glutenski proizvodi, kukuruzne pahuljice, pšenične klice, pšenične mekinje, pšenični namaz, zobene mekinje, zobene pahuljice, žganci.

HLJEB I PECIVA

* JAKO DOBRO: hljeb esenski od proklijale pšenice; hljeb ezekiel od proklijale pšenice
*NEUTRALNO finski krispiji, hljeb bez glutena, hljeb od crnog rižinog brašna, od sojina brašna, raženi Vita, 100% raženi, Wasa hljeb, proseni hljeb, raženi krispiji, rižini kolačići
* IZBJEGAVAJTE : hljeb od pšeničnog brašna durum, od brašna pšeničnog maces, integralni pšenični, pšenični obični, od miješanog brašna, visoko proteinski, kukuruzna peciva, peciva od zobenih pahuljica.

ŽITARICE I TJESTENINA

* JAKO DOBRO: ---------------------------------
*NEUTRALNO: heljda, ječmeno brašno, kinoa brašno, pšenično brašno pir, raženo brašno, riža bijela, riža divlja, riža indijska, riža smeđa eoljuštena, rižino brašno, tjestenina s artičokama.
* IZBJEGAVAJTE : bijelo brašno, brašno durum, brašno glutensko, brašno graham, brašno integralno pšenično, kuskus brašno od proklijale pšenice, zobeno, tjestenina od heljde, tjestenina sa špinatom, tjestenina semolina.

POVRĆE

* JAKO DOBRO: alge morske, artičoke, bamija, blitva, brokula, buča, cikorija, češnjak, endivija širokolisni kultivari, hren, kelj, kelj kollard, korabica, slatki krompir, lišće repe, crveni luk, slatki luk, žuti luk, maslačak, crvena paprika,  pastrnjak, peršin, poriluk, bijela repa, rimska salata, špinat,
*NEUTRALNO : bambusovi izdanci, celer, daikon, dragušac, đumbir, endevija uskolisni kultivari, gljiva enoki, gljiva bukovača, gljiva plemenita pečurka, grah lima, grah mungo klice, grašak šećerac, jam sve vrste, kim, komorač, kopar, koraba, korijander, krastavac,  krasuljica, listovi bijele repe, mladi luk, luk kozjak,  zelene masline, mrkva, paprike, radić, rajčice, repa i cikla, riga, rotkvica, salata bibb, salata boston, salata kristalka, skalonja, šparge, tempeh proizvod od soje, tikva sve vrste, tofu sojin sir
* IZBJEGAVAJTE: avokado, karfiol/cvetača, gljiva šampinjoni, gljiva šitake, gorušica žuta listovi, kelj pupčar, krompir bijeli, kukuruz, kupus bijeli kultivari zelenog lišća, kupus kineski, masline, patlidžan

VOĆE

* JAKO DOBRO: smokve suhe i svježe, šljive crvenoljubičaste, suhe šljive, šljive crnoplave, šljive svijetlozelene
*NEUTRALNO : ananas, banane, bazgine bobice, borovnice, Bojsenove kupine, breskve, brusnice, crvene datule, dinja, grejp, grožđe, grožđice, guava, jabuke, kaki, karambola, kivi, kruške, kineska narandža, limeta, limun, Loganove kupine, lubenica, maline, nektarine, mango, marelice, ogrozd, papaja, ribizle crne i crvene, smokva indijska, nar, trešnje, višnje
* IZBJEGAVAJTE: dinja kantalup, dinja medna rosa, jagode, kupine, kokosov orah, mandarine, naranče, rabarbara

VOĆNI SOKOVI I TEKUĆINE

* JAKO DOBRO : ananas, sremza, kasna; šljiva
*NEUTRALNO: brusnica, celer, grejp, grožđe, krastavac, marelica, mrkva, papaja, sokovi od povrća  koje je za vas dobro, voda od rajčica s limunom
* IZBJEGAVAJTE: kupus, jabuka, jabukovača, naranča

ZAČINI (U JELU)

* JAKO DOBRO: kari, morska alga duls, morska alga kelp, kajenski biber, kajenska mljevena paprika, peršin, rogač, tikor
*NEUTRALNO: agar, anis, bademov ekstrakt, metvulja, bosiljak, češnjak, čokolada, čokolada, estragon, feferoni mljeveni, gaulterija, hren, javorov sirup, ječmeni slad, kadulja, kardamom, klinčić, kopar, kumin, luk vlasac, lovorov list, maranta, mažuran, med, melasa, metvica, miso začin od soje, biber u zrnu,  paprika crvena drobljena, paprika mljevena slatka, rižin sirup od neoljuštene riže, ruzmarin, senf suhi, sojin umak, sol, šafran, šećer bijeli, šećer smeđi, tamari, tamarinda, tapioka, tartar, timijan, vrijesak primorski čubar, želatina čista
* IZBJEGAVAJTE cimet, kapare, kukuruzni sirup, kukuruzni škrob, muškatni oraščić, ocat, balzamski, ocat bijeli, ocat jabučni, ocat vinski, bibet bijeli, biber crni mljeveni, vanilija

ZAČINI (UZ JELO)

* JAKO DOBRO : -----------------------------------------------
*NEUTRALNO:  džem od prihvatljivog voća, jabučni maslac, majoneza, preljev za salatu, senf, umak Worcestershire, žele od prihvatljivog voća,
* IZBJEGAVAJTE : kečap, krastavci kiseli, krastavci košer, krastavci marinirani, krastavci slatki, umak relish

BILJNI ČAJEVI

* JAKO DOBRO : brijest crveni, đumbir, hmelj, lipa, maslačak, metvica paprena, mišjakinja, murva, paprika kajanska, peršin, piskavica, sarsaparilla, šipak
*NEUTRALNO : anđelika kineska, bazga, breza obična, divizma, ginseng, glog, grozničica, kadulja, kamilica, kora bijelog hrasta, malina list, marulja, metvica klasasta, metvica mačja, sladić korijen, sporiš ljekoviti, kunica, timijan, zeleni čaj
* IZBJEGAVAJTE: aloja, čičak veliki, djetelina crvena, Gospina trava, hidrastis, jagoda list, kiselica kovrčava, kukuruzna svila, lucerna, podbjel,  rabarbara, rudbekija,  rusomača, sena, sirištarka žuta

RAZNA PIĆA

* JAKO DOBRO: mineralna voda, slana voda
*NEUTRALNO: pivo, vino bijelo, vino crno, zeleni čaj
* IZBJEGAVAJTE: crni čaj bez kofeina, crni čaj s kofeinom, kafa bez kofeina, kafa s kofeinom, gazirana bezalkoholna pića, žestoka pića

Comments

Popular posts from this blog

Korejsko pismo

http://www.youtube.com/watch?v=CdiR-6e1h0o 
http://www.koreanwikiproject.com/wiki/index.php?title=Hangeul_step_1/hr
http://korejskijezik.wordpress.com/

korejsko pismo, slovno pismo korejskoga jezika. Upotrebljava se sámo ili u kombinaciji sa znakovima kin. podrijetla koji služe za zapisivanje cijelih riječi ili osnova. Do konca VII. st. u Koreji se pisalo samo kin. pismom i jezikom. God. 692. načinjeno je od kin. znakova slogovno pismo. Oko 1400. izumljen je tisak s pokretnim slovima, pa je načinjeno jednostavnije, današnje slovno pismo, u kojem su posebni znakovi za suglasnike i posebni za samoglasnike. Po predaji 1446. načinio ga je kralj Sedžon. Vjerojatno je da se za načela ugledao na mongolsko pismo galik, koje je također slovno. Izgled slova je proizvoljan, temelji se na jednostavnim geometrijskim elementima. Za način kombiniranja slova uzor je u kin. pisanju. (iz proleksis enciklopedije)
Hangul je korejsko pismo. Početnicima izgleda zastrašujuće jer ih podsjeća na kin…

Legure

Legure ili slitine su krute otopine metala u metalu, bez određenog stehiometrijskog omjera atoma koji čine leguru. Legure točno određenog stehiometrijskog sastava nazivaju se intermetalni spojevi. Miješanjem čiste kovine s nekom drugom kovinom, ili nemetalom (npr. ugljik), dobiva se slitina ili legura boljih svojstava od ishodnog materijala. Legiranje povećava čvrstoću, tvrdoću i otpornost prema koroziji.

Bakar i kositar su svaki za sebe slabi i suviše savitljivi, ali kad se pomiješaju čine čvrstu leguru - broncu. Mjed je tvrda legura bakra i cinka otporna na koroziju, a aluminijske legure su lagane i čvrste i koriste se za gradnju aviona.

Nordijsko zlato je legura koja se rabi za izradu medalja ili kovanica (kovanice EU od 10, 20 i 50 centi načinjene su od nordijskog zlata). Usprkos nazivu, zlato nije sastojak ove legure, nego:
89% bakar
5% aluminij
5% cink
1% kositar

ImeGlavni sastojciSvojstvaUporabaAlnicoaluminij, nikal, kobalt, željezovisoki magnetizamtrajni magnetiAlpakabakar, ci…

Triptamini

Triptamin je monoaminialkaloid pronađen u biljkama i životinjama. Njegova struktura se tvori oko indolnog prstena, a prirodno se sintetizira iz aminokiselinetriptofan od kuda je i dobiveno ime triptamin. Triptamin je u tragovima pronađen u mozgovimasisavaca i smatra se da ima ulogu neurotransmitera.

Triptamin je također polazišna osnova za grupu spojeva zajedno zvanih triptamini. U skupini triptamina se nalaze i razni biološki aktivni spojevi poput neurotransmitera ili halucinogena.

Koncentracija triptamina u mozgu štakora iznosi otprilike 3.5 pmol/g.

Mnoge ili skoro sve biljke imaju malenu količinu triptamina koji sudjeluje u procesu biosinteze biljnog hormona indol-3-acetatna kiselina (heteroauksin). Veće koncentracije mogu biti pornađene u biljkama vrste Acacia.

Akacija (Acacia), biljni rod s oko 600 listopadnih ili zimzelenih tropskih ili suptropskih vrsta, raširenih pretežito u Australiji. Kod nas se obični bagrem (Robinia pseudoacacia) pogrešno naziva akacijom. Za prave se akacije…