Sunday, 9 September 2012

Međusobni odnosi pet elemenata

Dvije struje chi-energije upravljaju odnosima između pet elemenata: krug podrške i krug razaranja. To se može usporediti s godišnjim poljodjelskim ciklusom. Svaki se od pet elemenata odnosi na određeno godišnje doba: voda se odnosi na zimu, drvo na proljeće, vatra na ljeto, zemlja na ranu jesen, a metal na kasnu jesen.

VODA. Zimi se zemlja priprema za sjeme. Ako je proljeće dobro, biljke će niknuti. No kasni mrazovi mogu ih uništiti i na ljeto ničeg neće biti. Voda podržava drvo, ali ako je drvo nedostatno, voda uništava vatru. Zamislite kako voda napaja drvo, ali gasi vatru.
DRVO. Ako proljeće prođe dobro, na ljeto će polja biti puna usjeva. Ako ljeto ne bude dobro zbog nedostatka sunca ili jakih kiša, usjevi će do rane jeseni istrunuti u zemlji. Drvo podržava vatru, jer je drvo gorivo za nju, ali ako je vatra nedostatna, drvo uništava zemlju.
VATRA. Nakon dobrog ljeta, usjevi će sazrijevati u ranu jesen. No ako u ranu jesen vrijeme bude hladno i oblačno, usjevi neće sazrijevati za žetvu u kasnu jesen. Vatra podržava zemlju, kao što pepeo obogaćuje tlo, ali ako je zemlja nedostatna, vatra može uništiti metal.
ZEMLJA. Uz mnogo sunca u ranu jesen, žetva u kasnu jesen bit će dobra. No rani mrazovi ili jake kiše u kasnu jesen uništit će žetvu i neće biti novog sjemena da se zasije. Zemlja podržava metal, kao što minerali u tlu tvore metalne rude, ali ako je metal nedostatan, zemlja će uništiti vodu.
METAL. Ako je žetva dala sjeme u kasnu jesen, a uvjeti preko zime budu dobri, sjeme se može zasijati za sljedeće proljeće. No oštri zimski uvjeti mogu uništiti sjeme prije no što proklija. Metal podržava vodu, ali ako je vatra nedostatna, metal će uništiti drvo.

Svaki element podržava sljedeći, ali sljedeći element istodobno iscrpljuje prethodni - metal podržava vodu, ali voda ga iscrpljuje. To znači da se krug podrške može primjenjivati i za umirivanje chia i za njegovo pojačavanje.

No comments: